OLEJEK CYTRONELLA

🌿Czy wiecie że.. Eteryczny olejek z cytronelli pozyskiwany jest z liści trawy cytrynowej Cymbopogon. Cytronella ma szerokie zastosowanie w produkcji mydeł, perfum, kosmetyków. 🌿Jakie ma właściwości ? antygrzybiczne właściwości cytronelli, mogą być wykorzystywane w produkcji preparatów stosowanych w leczeniu różnego rodzaju grzybic, używana jest również w przemyśle spożywczym jako delikatny środek konserwujący, a także aromatyzujący np. jako dodatek do herbat. 🌿Najpopularniejszym jednak zastosowaniem cytronelli jest używanie jej jako środka odstraszającego owady komary, meszki i kleszcze a ciekawostką jest to że cytronella ma działanie uspokajające na ludzi oraz na zwierzęta.

Podoba Ci się? Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *